Prieteniile din copilărie pot avea beneficii asupra sănătății la vârsta adultă

Prieteniile din copilărie pot avea beneficii asupra sănătății la vârsta adultă

Un studiu publicat în Psychological Science demonstrează că băieții care în copilărie au petrecut mult timp cu prietenii au ajuns ca la maturitate să prezinte nivele mai mici de tensiune arterială și un IMC mai mic.
Cercetătorul în psihologie Jenny Cundiff de la Universtatea din Texas susține că aceste descoperiri sugerează faptul că viața noastră socială din copilărie are influențe mici, dar semnfiicative, asupra stării noastre de sănătate din maturitate. Nu e vorba numai despre îngrijitorii noștri și a situației financiare, cât și despre prietenii noștri care pot constitui un factor de protecție.
Deși nu a fost un experiment, ci un studiu longitudinal foarte bine controlat, acesta ne arată că a fi integrat social încă de mic copil este important pentru sănătatea noastră, indiferent de alți factori precum personalitatea, greutate, statutul familiei etc.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii Cundiff și Matthews au examinat datele provenite de la 267 de băieți din cohortele tinere ale școlilor publice din Pittsburgh, 56% dintre aceștia fiind negri, iar 44% albi.
Părinții participanților au fost întrebați cât de mult timp au petrecut copiii lor cu prietenii săptămânal, începând cu vârsta de 6 ani a copiilor, până la 16 ani. Studiul a conținut, de asemenea, și date despre câteva trăsături individuale precum extraversia, ostilitatea, sănătatea fizică în copilărie și maturitate, dar și factori de familie și de mediu.
Rezultatele au arătat că băieții care au petrecut mai mult timp cu prietenii în copilărie și adolescență, după cum au raportat părinții lor, au prezentat o presiune arterială mai bună, dar și un indice de masă corporală mai sănătos, la vârsta de 32 de ani. Aceste asocieri au rezistat și după ce Cundiff și Matthews au inclus și alte influențe potențiale, precum sănătatea fizică în copilărie și integrarea socială la maturitate.
De asemenea, atât participanții negri cât și cei albi au prezentat pattern-uri similare în timp, în ceea ce privește subiectul studiului.
Acest studiu conține doar o latură a integrării sociale și nu include laturi specifice ale procesului psihologic implicat în funcționarea cardiovasculară a organismului uman.
Așadar, susținerea unei vieți sociale armonioase și sănătoase nu este o nevoie specifică doar vârstelor adulte, ci și a copiilor. Un copil care se joacă și socializează va avea șanse mai mari de a crește un adult sănătos nu doar psihic, ci și fizic.

Autor: Violeta Gudană
Sursa: www.psychologicalscience.org

Share

Smiley face
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeste in oameni!