Ni se schimbă percepția în funcție de emoții?

Conform jurnalului ”Psychological Science” al Asociației pentru Știința Psihologiei, starea noastră emoțională de la un moment dat ar putea să influențeze ceea ce vedem. Cercetătorii au descoperit că participanții care vedeau o față neutră o interpretau ca fiind mai zâmbitoare decât era de fapt, atunci când era asociată cu o imagine pozitivă pe care nu o conștientizaseră.
Cercetătorul Erika Siegel afirmă că noi, oamenii, nu detectăm informația într-un mod pasiv, urmând să avem o reacție, ci construim percepții ale lumii, fiind arhitecții experienței noastre. Trăirile noastre emoționale sunt un determinant critic al experienței pe care o creăm. De aceea, noi nu experimentăm doar prin simțuri externe, ci o facem într-un mod diferit tocmai pentru că această experiență este plăcută sau neplăcută.
Într-o serie de studii anterioare, Siegel și colegii săi au observat că dacă influențau statusul emoțional al participanților în prealabil, la un nivel inconștient, percepțiile lor despre fețele neutre se transformau, făcându-le să fie mai plăcute, mai demne de încredere.
Au folosit o tehnică numită ”supresie continuă prin flash-uri”, prin care cercetătorii au reușit să le prezinte participanților stimuli pe care aceștia nu le cunoșteau. Într-unul din exeperimente, 43 de participanți au primit o serie de flash-uri prin imagini, care prezentau în mod alternativ o imagine pixelata și una cu un chip neutru, doar la ochiul dominant. În același timp, o imagine cu un contrast scăzut cu o față zâmbitoare, încruntată sau neutră li se prezenta celuilalt ochi, non-dominant. În mod normal, aceste imagini vor fi suprimate de stimulii prezentați ochiului dominant, iar participanții nu vor conștientiza faptul că au experimentat acest lucru.
La final, participanții trebuiau să aleagă o poză dintr-un set de cinci cu un chip care se potrivea cel mai bine fața pe care au văzut-o și reținut-o în timpul testării.
Fața care era prezentată ochiului dominant era întotdeauna neutră. Dar ei aveau tendința de a selecta fețele zâmbitoare ca fiind cele mai potrivite dacă imaginea care era prezentată în afara conștiinței lor arăta o persoană care zâmbea, în loc de cea neutră sau încruntată.
Într-un alt experiment, cercetătorii au adăugat o scală pentru măsurarea conștiinței, cerându-le participanților să ghicească orientarea feței suprimate. Cei care au ghicit prin șansă au fost eliminați. Și, din nou, rezultatele indică faptul că fețele pozitive și nevăzute au schimbat percepția participanților asupra feței neutre și văzute.
Deși studiile arată că stimulii negativi au o influență mai puternică asupra luării deciziilor, totuși efectul impresionant pe care îl au fețele zâmbitoare și pozitive asupra oamenilor în acest studiu este intrigant și interesant de explorat pe viitor.
Aceste studii pot avea aplicabilitate și în viața reală, în mediul practic, la nivel de interacțiune socială și chiar situații cu consecințe severe. Rezultatele sunt dovada clară că ceea ce vedem nu este o reflexie directă a lumii, cât mai degrabă o reprezentare mentală a lumii care este combinată și modelată după experiențele noastre emoționale.
Autor: Violeta Gudană
Sursă: www.psychologicalscience.org
Recommended Posts

Ce ne spun neuroștiințele despre iubire?
02 iul. 2018 - Blog
