Neplăcerile de la locul de muncă

Neplăcerile de la locul de muncă

Sigur toată lumea a trecut prin momente neplăcute la locul de muncă sau cel puțin în legătură cu el. Ori simți că nu ești destul de apreciat, nu mai ai chef de toate task-urile de zi cu zi, parcă nu ar merita să te sacrifici o viață pentru compania la care lucrezi și multe altele.
De cele mai multe ori ajungem să ne învinovățim excesiv pentru alegerile pe care le-am făcut în cariera noastră. Considerăm că ori am fost prea impulsivi în alegeri, ori nu am muncit destul, nu am învățat la școală destul sau pur și simplu am fost incapabili. Ceea ce uităm să luăm în considerare sunt factorii externi care țin, mai exact, de sistemul capitalist. Să ne învinovățim înseamnă să înțelegem greșit natura realității.
Următoarele puncte au ca scop reliefarea factorilor care duc la nefericirea în viața profesională, dincolo de eșecurile personale:
1. Nu te afli la un job potrivit pentru tine
Dacă te întrebi cum ai putut să faci o asemenea greșeală, amintește-ți că tu ai luat decizia asta, dar nu tu, cel din prezent, ci cel de la o vârstă mult mai fragedă. Nu aveai de unde să știi ce va urma.
Societatea este fascinată de un număr mic de oameni care reușesc să facă lucruri excepționale în cariera lor și care au simțit de mici copii o chemare spre un anumit domeniu și practic s-a uitat de faptul că majoritatea ajungem în momente în care simțim că nu ne mai potrivim cu ceea ce facem. Majoritatea oamenilor nu au cum să decidă ce o să facă pentru următorii cincizeci de ani, deoarece nu numai ei înșiși se schimbă, ci întregul sistem social și de muncă din care fac parte.
2. Ceea ce fac nu are niciun sens
Deseori oamenii se trezesc într-un moment în care simt că este lipsit de sens jobul lor, iar când nu găsești sens în ceva, atunci dispar toate resursele ce stau la baza lucrului respectiv. De cele mai multe ori simțim că are sens cu adevărat ce facem, atunci când facem ceva pentru ceilalți oameni. Angajații au nevoie să simtă că adevăratul scop pentru care lucrează atât de mult în fiecare zi și fac atâtea sacrificii este unul cu sens pentru ei, cu sens pentru ceilalți oameni, cât mai apropiat de nevoile umane.
3. Ce am realizat astăzi?
Faptul că mulți oameni angajați în diferite corporații ajung să lucreze task-uri pe care le poate face oricine, le creează senzația că ceea ce au făcut ei nu are cu adevărat valoare. De aceea e important pentru noi toți să realizăm lucrurile într-o manieră personală, să ne simțim prezenți în ceea ce facem. Astfel, la finalul zilei, știm că am fost acolo și am dus la capăt task-ul respectiv și suntem mândri de asta.
4. Am prea multe de făcut
Suntem atât de ocupați încât de fiecare dată când ne oprim un pic ne simțim vinovați. Ne agățăm de telefoane, laptop, tablete, internet. Iar în spatele adicției stă teama. Ne e teamă să ne relaxăm, deoarece privim viața și ceea ce avem de făcut ca pe o amenințare. Să ne relaxăm ar fi același lucru ca și când i-am cere unui soldat să își dea casca jos: s-ar simți fără apărare în fața tuturor săgeților care vin spre el.
De aceea, e de la sine înțeles de ce mulți oameni ajung workaholici, de ce nu se pot relaxa. Pentru că suntem crescuți într-un sistem foarte competitiv, iar penalitățile pentru subperformanță au deseori un puternic impact emoțional.
5. Nu mă înțeleg cu colegii de serviciu
Este complicată situația în care ești practic obligat să lucrezi cu unii oameni pe care poate în mod normal i-ai evita. În relațiile personale te exprimi, îți arăți emoțiile, însă la job nu e vorba despre ce simți, ci despre cum performezi. Nu conteaza doar să lucrați împreună și atât. Iar aceste granițe atât de dur poziționate între voi creează tensiuni greu de suportat. Nu prea ai cum să îți alegi colegii, așa că ce poți să faci este să accepți acest lucru și să faci ceea ce ține de tine să te protejezi în fața acestor factori de stres.

Să faci schimbări pe toate aceste planuri necesită multe resurse, însă o dată ce începi să schimbi pas cu pas câte puțin din fiecare, vei reuși să ajungi la scopul propus, indiferent care ar fi acela. Pentru unii oameni schimbarea jobului este cel mai sănătos lucru pe care îl pot face.
Când simți toată această presiune a unui loc de muncă nepotrivit, până la a te persecuta, încearcă să vezi ce anume ține de tine și ce nu, încearcă să schimbi ce poți, observând și analizând problemele din punct de vedere structural.

Autor: Violeta Gudană
Sursă: www.thebookoflife.com

Share

Smiley face
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeste in oameni!