Ultimele cerecetari arata ca oamenii se bazeaza de cele mai multe ori pe emotii si nu pe ratiune, tocmai de aceea este mai productiv sa masori si nu sa ii intrebi ce fac.
Masurarea emotiilor devine astfel un predictor mai sigur pentru comportamentul uman.
Metoda surprinde obiectiv emotiile pe care le genereaza un anumit stimul (audio, video, imagine) folosind cea mai noua tehnologie, un soft specializat pe analiza microexpresiilor.
Analiza microexpresiilor
De ce este mult mai sigura decat alte metode de cercetare?
Pentru ca masoara reactia subiectului fara ca acesta sa constientizeze. In studiile in care subiectii sunt intrebati ce au simtit, acestia devin rationali si isi pot cenzura raspunsurile.
Practic, aceasta metoda ofera raspunsurile pentru toate intrebarile de tipul “ce simte consumatorul?” ,“este consumatorul meu multumit de ceea ce vand?”, “transmite reclama mea fericire?”
Exemple de aplicatii
- Cercetare de piata:
- Testare de reclama
In cazul cercetarii de piata, software-ul nostru poate fi utilizat pentru a vedea felul in care oamenii reactioneaza la un spot sau afis publicitar sau la un nou design comercial.
In plus, software-ul nostru poate realiza comparatii intre emotiile simtite in relatie cu doua sau mai multe spoturi/afise publicitare sau design-uri comerciale, aratand si diferentele de intensitate intre emotiile simtite.
- Comportamentul consumatorului/ Testare de Produs
Teoriile lui Daniel Kahnemann, laureat al Premiului Nobel pentru economie, arata ca exista doua sisteme dupa care creierul uman functioneaza – sistemul de gandire rapida (bazat pe emotii) si cel de gandire lenta (bazat pe ratiune si logica).
Foarte multe dintre deciziile pe care consumatorii le iau cu privire la cumpararea unui produs se realizeaza utilizand sistemul de gandire rapida, acestia bazandu-se pe primele reactii emotionale care apar cu privire la respectivul bun de consum.
Software-ul poate fi utilizat si pentru a vedea care sunt emotiile pe care un consumator le simte in relatie cu un produs.
- Testare “usability” pentru diferite servicii sau platforme
- Emotiile utilizatorilor reprezinta un factor esential in evaluarea eficientei si usurintei de folosire a unei interfete, precum cea oferita de site-urile web sau de aplicatiile de smartphone si tableta sau a oricarei alte interfete care mediaza intre un client si un serviciu.
- Software-ul specializat pe recunoasterea microexpresiilor faciale poate fi folosit pentru a obtine o evaluare instanta a emotiilor pe care utilizatorii le simt atunci cand interactioneaza cu o anumita interfata, emotii ce reprezinta un factor decisiv in trezirea dorintei si luarea deciziei de a cumpara, poseda sau utiliza in continuare o aplicatie sau de a reveni la respectivul serviciu.
- Interactiunea Om-Computer
- Software-ul de recunoastere a microexpresiilor faciale poate fi folosit si pentru identificarea satisfactiei emotionale a utilizatorilor de software – de exemplu testarea unui sistem de operare sau a unui joc video.
- Analiza microexpresiilor in politica
- Emotiile transmise de politicieni ofera informatii importante legate despre adevarul afirmatiilor sustinute de acestia.
- In functie de corelatia dintre limbajul lor non-verbal si ceea ce exprima verbal putem verifica veridicitatea discursului acestora.
- Acest serviciu poate fi utilizat in campaniile electorale pentru a identifica slabiciunile contracandidatului sau propriile slabiciuni si puncte forte.
Alte utilizari
In functiile de nevoile clientului, echipa noastra poate crea diverse situatii experimentele care sa testeze reactiile subiectilor.
Analiza cantitativa
Instrumentele utilizate de specialistii nostri pentru studiile cantitative:
- Chestionar telefonic – studiu CATI
- Chestionar online – studiu CAWI
- Chestionar face to face – interviul stradal
Observatia Prin Software Specializat
Analizele realizate prin aceasta metoda pot fi adaptate la nevoile clientului. Asadar, clientul are libertatea de a-si alege acei indicatori comportamentali, care sunt semnificativi pentru el, ce vor fi masurati intr-o maniera obiectiva. Spre exemplu softul poate masura de cate ori un subiect a executat o anumita miscare (a dus mana la gura) sau cate secunde a stat in fata unui anumit stimul.
Aplicatii ale software-ul specializat pe analiza comportamentala
- Interactiuni cu produse in cadrul unui magazin
- Software-ul specializat pe analiza comportamentala are o gama larga de aplicatii in ceea ce priveste interactiunea dintre consumator și produs. Spre exemplu, software-ul poate fi utilizat pentru a observa preferinta clientilor de a urma un anumit traseu in cadrul unui magazin si de a stationa in fata unor produse/ dislay-uri de produse, sau preferinta de a atinge anumite produse aflate in magazin.
- Testare de produs
- Echipa noastra poate crea situatii experimentale in care subiectii unui studiu sa interactioneze cu produsele pe care clientii noștri doresc sa le testeze inainte de a le lansa pe piata. Software-ul nostru, poate fi astfel folosit pentru a vedea pattern-uri de interactionare cu diverse produse intr-o situatie experimentala.
- Interactiunea Om-Computer
- Software-ul nostru poate fi folosit si pentru observarea interactiunii dintre utilizator si computer sau software, acest lucru conducand la dezvoltarea si adaptarea tehnologiei la nevoile consumatorilor.
- Testare de “usability” a diferitelor produse
Focus Grupul
Metoda focus grupului implica un grup mic de oameni condusi intr-o discutie aparent libera pe un anumit subiect, de un moderator bine experimentat.
Aceasta metoda iti pune la dispozitie foarte multe informatii valoroase si de profunzime pe care le poti utiliza in avantajul tau.
In ce situatii te poate ajuta focus grupul?
- Testare de concept
- Testare de produs
- Dezvoltare de concept – focus grup brainstorming
- Studierea atitudinii consumatorului
Interviul In Profunzime
Interviul in profunzime este o metoda de cercetare calitativa ce ofera raspunsuri utile si insight-uri de marketing.
Interviurile in profunzime culeg informatii valoroase cu privire la dorintele si nevoile consumatorilor, asteptarile acestora de la un anumit produs sau serviciu. De asemenea se obtin informatii utile despre atitudinile consumatorilor, despre preferinte si convingeri, care ulterior pot ajuta la segmentarea eficienta a pietei, la o promovare eficienta si implicit la cresterea cotei de piata.
Prin folosirea inteligenta a acestei medode de cercetare, specialistii afla modul in care gandesc consumatorii, cum aleg ei anumite brand-uri, comportamentul de consum si cumparare, natura perceptiilor acestora, si multe altele.