Inteligența: de la mamă sau de la tată?

Inteligența: de la mamă sau de la tată?

Un studiu genetic recent arată că inteligența provine din cromozomul feminin X. Mai mult, acest cromozom are peste 1000 de gene, multe dintre acestea influențând nivelul perceptiv.
Până recent, cercetătorii considerau că inteligența provine atât de la mamă, cât și de la tată, ceea ce face ca studiul acesta să fie discutabil și controversat.
Iată cum funcționează cromozomii X și Y:
Un cromozom este o formațiune din trei componente care conține proteine și acizi nucleici. Aceștia transferă și depozitează informație genetică și fiecare deține o pereche de cromozomi în fiecare celulă. Bărbații posedă un cromozom X și unul Y, iar femeile doi cromozomi X.
Astfel, structura genetică a fiecărui om conține gene ce pot fi activate sau dezactivate. Acest lucru depinde de selecția specifică și de proprietățile genetice. De asemenea, genele dezactivate nu afectează dezvoltarea, în timp ce genele activate da. Acest lucru înseamnă că genele paterne pot fi dezactivate în cazul în care o caracteristică este afectată de gena maternă. La fel se întâmplă și în sens invers.
Există șanse mai mari ca femeile să aibă un efect mai puternic asupra abilităților cognitive tocmai pentru că ele dețin doi cromozomi X, comparativ cu bărbații, care dețin doar unul singur.
Se consideră că inteligența este o genă specifică genului feminin. Cercetătorii au folosit șoareci care au fost modificați genetic pentru a testa această teorie. Au concluzionat că subiecții tratați cu cromozomi materni au ajuns să aibă creierul și craniul mai mari, dar un corp mai mic. Pe de altă parte, subiecții tratați cu cromozomi paterni aveau creierul și craniile mai mici și corpul mai mare.
De asemenea, aeștia au descoperit șase zone ale creierului care dețin în mod exclusiv gene materne sau paterne.
Într-un alt studiu, un grup de cercetători ai Guvernului Scoției au urmărit 12.687 de persoane cu vârste cuprinse între 14 și 22 de ani. I-au intervievat și au observat felul în care se dezvolta inteligența lor, ținând cont de fondul lor educațional și etnic. Au descoperit că IQ-ul mamei este cel mai puternic indicator al inteligenței.
De aceea mamele au un impact atât de puternic asupra capacității cognitive a copiilor. Însă acest lucru nu se rezumă doar la bagajul genetic oferit și moștenit, ci și la relația pe care mama o construiește cu propriul copil.
Autor: Violeta Gudană
Sursă: www.positivethingsonly.com

Share

Smiley face
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeste in oameni!