Hrana ca terapie

Hrana ca terapie

Cu toții am observat că mâncarea a jucat întotdeauna un rol foarte important în viața oamenilor nu doar prin funcția sa de hrănire, ci și prin conturarea specificului cultural. Astfel, odată cu începutul erei tehnologice, mâncarea și prepararea ei au început să câștige din ce în ce mai mult spațiu în viața oamenilor, aceștia fiind interesați de lucruri cât mai noi și inovatoare în privința ei. Așa s-a ajuns și la impactul psihologic pe care îl are mâncarea asupra creierului uman.
În majoritatea spațiilor în care se abordează acest subiect se face referire la felul în care hrana poate constitui un important factor de reprimare a emoțiilor. Și acest lucru este adevărat. Foarte mulți oameni își găsesc confortul psihic nu numai în hrană, ci și în acțiunea de a mânca. Cu atât mai mult acest lucru se întâmplă cu mâncărurile bogate în carbohidrați, dense, grase, cu gust intens, precum fast-food sau dulciuri. Astfel, prin aceste tipuri de hrană se ajunge la un cerc vicios în care persoana se îngrașă, nu se simte bine, însă nu se poate autoregla deoarece, după cum spuneam, în acțiunea de a mânca și în mâncare găsește un confort psihic pe care nu știe din ce altă parte să îl obțină.
Însă, dincolo de efectele negative pe care le are lipsa eforturilor spre a avea o dietă mai echilibrată asupra corpului și psihicului uman, iată și câteva aspecte pozitive pe care le aduce cu sine mâncatul, mai ales cel echilibrat și sănătos:
1. Hrana ne poate ajuta să ne reechilibrăm
Ni se întâmplă să simțim câteodată că suntem prea mult într-un fel. Ori prea emoționali sau prea raționali, prea calmi sau prea ușor excitabili. Hrana pe care o preferăm este cea care ne transmite ceea ce avem nevoie. De fapt nu hrana, ci nevoia în sine de acea hrană. Aceasta conține o doză din calitățile de care avem noi nevoie în acel moment, acesta fiind motivul pentru care o preferăm. Poate câteodată avem nevoie de prospețimea unei salate tocmai pentru a ne simți mai fresh sau alte ori vrem ceva fast-food pentru că suntem plictisiți. Lista poate continua, însă cert este că hrana care ni se pare gustoasă este așa pentru noi pentru că ne oferă ceva ce simțim că ne lipsește.

2. Mâncarea ne reconectează la părți importante din noi, dar pe care în prezent le negăm
Suntem ființe complexe, avem o istorie individuală în spate care ne ghidează. Și, de asemenea, avem părți profund ascunse, care tind să iasă la iveală în diferite momente. Puterea evocativă a anumitor tipuri de hrană poate să aducă la suprafață asocieri și amintiri. Astfel, mâncarea potrivită este cea care ne permite să accesăm anumite zone psihice pe care le-am uitat. Poate ți-e poftă de pește la cuptor pentru că asta ai mâncat într-o zi, când erai copil, când ai stat la masă cu mama ta și a fost o zi frumoasă pentru tine. Sau poate nu o să mai vrei niciodată să mănânci pește pentru că asta ți-ar aminti de ceva dureros din copilăria ta.

3. Mâncarea ne poate ajuta să ne schimbăm viața
De cele mai multe ori suntem nevoiți să facem schimbări în viața noastră, iar hrana joacă un rol foarte important în multe dintre ele. Poate nu vrei neapărat să ții o cură de slăbire, însă poate vrei să devii mai organizat, iar pentru asta ai nevoie să îți reorganizezi și mesele sau poate vrei să ieși mai mult cu prietenii, iar asta se realizează și prin mâncatul în oraș sau poate pur și simplu vrei să mănânci mai sănătos pentru că astfel te-ai simți mai bine în corpul tău și cu viața ta.

4. Mâncarea este și un act de comunicare
Atunci când ținem la cineva îi putem demonstra asta și prin a-i oferi ceva să mănânce. Dacă nu îi gătești tu ceva, totuși o să îi aduci o cutie de bomboane, o ciocolată sau altceva care să îi placă persoanei respective. Pentru că atunci când ții la cineva, binele lui se răsfrânge și asupra binelui tău, e o plăcere și pentru tine să oferi mâncare cuiva drag.

5. A ști să gătești reprezintă o cale spre individualizare
Nu în ultimul rând, ar fi important să ne gândim la cât de necesar este să îți oferi singur mâncarea pe care o vrei. De mici suntem hrăniți de alte persoane care ne oferă ceea ce consideră ele, însă pe măsură ce creștem, devenim din ce în ce mai autonomi, ceea ce ar trebui să se reflecte și pe această latură, deoarece să te poți descurca și singur reprezintă o parte de bază a unei personalități autonome. De asemenea, acest lucru te poate ajuta să te cunoști mai bine, să știi ce ai nevoie și să îți oferi acea mâncare de care ai nevoie.

Așadar, hrana reprezintă nu doar un mod de a-ți umple stomacul și a-ți oferi energie fizică și confort psihic, dar și un mijloc de comunicare cu sinele. Dacă îți orientezi atenția spre ce tipuri de mâncare ai nevoie, ce înseamnă ele pentru tine, ce obții din ele, atunci îți vei da seama ce rol important joacă în viața ta și cum poți face să îți reglezi alimentația, prin autocunoaștere.

Autor: Violeta Gudană
Sursa: http://www.thebookoflife.org/food-as-therapy/

Share

Smiley face
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeste in oameni!