Cum ti se schimba personalitatea in functie de locul de muncă?

d066c10a-5e4a-44e3-ba64-865778781403

Cu toții știm că este imposibil să lucrezi într-un anumit domeniu, pe o anumită poziție, fără ca acestea să își pună amprenta asupra personalității tale. Însă, deși știm acest lucru, suntem puțini cei care încercăm să devenim conștienți de modalitățile în care jobul ne-a modelat la nivel psihic.
De aceea, iată câteva guidelines care pot oferi repere în interpretarea modificărilor survenite în urma lucrului la locul de muncă:
1. Răbdare versus impacientare: jobul tău te antrenează să îți prioritizezi sarcinile în mod instinctiv și spontan, punându-le pe primul plan pe cele de moment, fără a te gândi prea mult la care sunt consecințele pe termen lung? Sau ești pus în situația în care rezultatele nu vin imediat, fiind mereu într-o stare de așteptare a rezultatelor?
2. Suspiciune versus încredere: ești în tabăra în care ai nevoie să fii ascuns, să ai limite puternice cu ceilalți, ai grjă mereu de lucrurile tale fizice și ai nevoie de protecție maximă (ex: jurnalist, polițist)? Sau în general relațiile tale profesionale se bazează pe încredere reciprocă (ex: psihoterapeut, instructor în diferite domenii)?
3. Speculativ versus concret: ești nevoit să îți focusezi atenția asupra unor lucruri profunde, pe care poate ceilalți oameni nu le pot atinge cu mintea lor (ex: cercetător, poet)? Sau lucrezi pe partea practică, cu lucruri fizice, reparând lucruri și concentrându-te pe calitatea lor?
4. Optimist versus pesimist: găsești deseori obiective pozitive, speranță pentru umanitate prin prisma jobului tău, sau ești unul din cei care se ocupă de părțile negative ale omenirii?
5. Demnitate fragilă versus un statut solid: ești un om care lucrează într-un mediu nesigur la nivel financiar și de demnitate, sau ai o poziție stabilă în societate și ești sigur de finanțele tale? De exemplu, un artist care își pune sufletul în arta sa, poate primi aprecieri sau poate fi ignorat, iar în funcție de asta depinde și nivelul său de trai. Pe când o persoană care are un job stabil are parte de mai multă constanță.

Desigur că de multe ori avem prejudecăți cu privire la cum este un om în viața personală, în funcție de viața sa profesională. Suntem tentați să credem că un matematician nu ar putea niciodată să facă artă, un psiholog este cel care analizează constant pe toată lumea, un sportiv nu are și el momentele sale când nu are chef de sport s.a.m.d. Însă, pentru orice loc de muncă și orice domeniu, este nevoie să ai anumite veleități pentru a putea urma acel lucru. Iar aceste trăsături se vor modifica prin această experiență, împreună cu alte trăsături deja existente.
Astfel, poate că un polițist are tendința de a fi tot timpul cu ochii în patru pentru a preveni eventuale incidente ce ar putea avea lor. Un medic ar putea ajunge hipervigilent la sănătatea sa, un avocat ar putea să își dezvolte foarte mult simțul judecății și lista poate continua.
Important este să fii atent la cum te transformă locul de muncă și cum interferează viața ta profesională cu cea personală, pentru a găsi un echilibru sănătos și a te bucura de fiecare parte a vieții tale, împreunându-le în mod armonios.
Autor: Violeta Gudană
Sursă: www.thebookoflife.org

Share

Smiley face
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeste in oameni!