Cum pot afecta creierul depresiile netratate?

Cum pot afecta creierul depresiile netratate?

Depresiile persistente pe durata a mai multor ani pot duce la inflamații ale creierului la nivel neurodegenerativ.
Un studiu realizat de către o echipă de cercetători care au descoperit legătura dintre inflamațiile creierului și depresie a dus la această concluzie, în urma căreia s-au adus și noi perspective cu privire la tratamentul depresiei. Rezultatele spun că această legătură nu e doar produsul unei boli de natură biologică, ci, în timp, poate afecta creierul într-o asemenea măsură pentru care nu există tratamente potrivite în prezent.
Acest studiu a fost realizat pe 80 de participanți, din care 25 au suferit o depresie netratată timp de 10 ani, 25 au avut mai puțin de 10 ani și 30 nu au fost niciodată diagnosticați. Prin realizarea de tomografii, au descoperit un anumit tip de proteină care rezultă în urma reacției creierului la durere. În tot corpul, inclusiv în creier, o anumită cantitate de inflamație protejează organismul de boală și îl repară, însă prea multă poate duce la boli cronice, inclusiv cardiace și neurodegenerative.
Astfel, dacă depresia de lungă durată duce la și mai multă inflamație, cercetătorii se așteptau să găsească cantități mari de acest tip de proteină. Și asta au descoperit! Astfel, în zona cortexului prefrontal aceștia au găsit cantități mari de proteină specifică inflamațiilor creierului aflat în depresie, afectând funcțiile acestei arii, cum ar fi cele executive.
Dacă se vor continua studiile pe această temă, atunci acest studiu ar putea fi un punct foarte important în descoperirea legăturilor dintre depresie și bolile neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson. Dr. Jeff Meyer, de la Centrul de Dependențe și Sănătate Mintală de la Universitatea din Toronto susține că cu cât inflamațiile la nivelul creierului sunt mai puternice, cu atât răspunsurile degenerative ale creierului vor crește, odată cu acestea.
Un alt studiu semnificativ demonstrează că proteina despre care am vorbit mai devreme este prezentă în tot organismul omului depresiv, nu doar în creier. Astfel, aceasta și întregul proces în care se află afectează integritatea umană.
Deci, ceea ce sugerează aceste studii este că ar trebui să ne schimbăm modul în care privim depresia. Aceasta este o boală cu baze biologice și care netratată poate duce la deteriorări ample ale țesuturilor creierului, deteriorări ireversibile, extrem de asemănătoare cu cele din bolile neurodegenerative.

Autor: Violeta Gudană
Sursă: www.psychologytoday.com

Share

Smiley face
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeste in oameni!