Cum faci diferența între un lider narcisist și unul carismatic?

Cei mai mulți dintre noi știm câteva informații generale despre cum se comportă o persoană narcisistă. Adesea este preocupată excesiv de felul în care este percepută de ceilalți și simte o nevoie constantă de admirație și respect din partea persoanelor cu care interacționează.
Narcisismul este un construct interesant care se formează în jurul credinței de a avea un statut de elită. Narcisiștii nu au niciun dubiu că sunt superiori celorlalți și nici nu au nicio problemă în a considera că dețin calități superioare. Dacă este vorba despre primul loc, atunci aceștia consideră că aparțin acelui lor. Dacă există un loc mai bun, atunci vor face în așa fel încât să ajungă acolo, pentru că acolo aparțin. Și, de asemenea, nu simt nevoia de a-și demonstra valoarea, deoarece aceștia cred că toată lumea și-a dat deja seama de cât de valoroși sunt.
Aceste trăsături din categoria narcisismului se regăsesc de fapt și în construcția personalității unui lider și deseori le vedem la cei pe care îi considerăm ”lideri înnăscuți”.
Ce este carisma? Aceasta poate fi o calitate remarcabilă la mai multe nivele. Unele persoane pot emana sex-appeal, prezența lor și privirea creează o anumită energie pe care ceilalți o simt, acestea atrag atenția chiar și fără să își dorească acest lucru. De asemenea, multe persoane care au fost crescute într-un mod sănătos au și un nivel ridicat de empatie. Așa că, atunci când te afli lângă o persoană carismatică, starea de bine poate deveni contagioasă prin empatie. Astfel, un lider carismatic poate fi unul care te inspiră și te ajută să crezi în tine.
Ce este narcisismul? Acesta programează în mod natural indivizii să fie obsedați cu felul în care arată și se prezintă. Un nivel sănătos de narcisism asigură crearea unei imagini bune cu care ne prezentăm în societate, însă un nivel nesănătos duce la focusarea pe propriile dorințe și modalitățile de a le îndeplini, chiar și dacă acest lucru implică folosirea celor din jurul nostru.
Narcisismul include un nivel scăzut de importanță acordată celorlalți și sentimente profunde de superioritate și elită. Ceea ce este ironic și paradoxal este faptul că sursa acestor trăsături este stima de sine scăzută. Narcisiștii sunt tentați să se prezinte ca fiind mai buni decât sunt de fapt, iar ceea ce stă în spatele acestei tendințe este teama că nu au nimic substanțial bun de oferit. Spre deosebire de sentimentele de bine pe care le poți avea lângă un lider carismatic, autoabsorbția unui lider narcisist și falsa carismă pot ieși repede la suprafață.
Cum putem face diferența între carismă și narcisism?
Una din cele mai bune metode este să ne punem câteva întrebări, precum următoarele:
1. Această persoană își construiește motivația în jurul sarcinii sau al scopului final?
2. Îmi cunoaște resursele și mă încurajează să mă dezvolt ca persoană și ca membru al echipei?
3. Cere validare sau oferă celorlalți care sunt implicați în proiect?
4. Când liderul se lovește de obstacole, dă vina pe cei din jurul său sau acceptă faptul că ar putea fi un drum mai bun spre succes împreună cu echipa?
Liderii narcisiști au greutăți foarte mari în a accepta eșescurile și refuză să își asume propria responsabilitate atunci când eșuează. În schimb, liderii carismatici vor căuta soluții împreună cu echipa. Energia lor pozitivă îi unește pe membrii echipei, arătând apreciere față de aceștia, recunoscându-le valoarea și privind spre un scop comun, al tuturor.
Autor: Violeta Gudană
Sursă: www.psychologytoday.com
Recommended Posts

Ce ne spun neuroștiințele despre iubire?
02 iul. 2018 - Blog
