Cultura influențează legătura dintre emoțiile pozitive și starea de sănătate

Domeniul cercetării psihologice se concentreaza pe rolul crucial pe care îl joacă emoțiile pozitive în dinamica stării de sănătate, însă studiile cele mai recente arată că această legătură depinde foarte mult de cultura din care facem parte. Rezultatele studiilor publicate în ”Psychological Science”, jurnal al Association for Psychological Science, demonstrează că experimentarea emoțiilor pozitive este legată de o sănătate cardiovasculară mai bună în SUA, însă nu și în Japonia.
Cercetătorul Jiah Yoo, de la Universitatea din Wisconsin-Madison susține că adulții americani care experimentează nivele înalte ale emoțiilor pozitive, fericire extremă și bucurie, au un profil al lipidelor din sânge mai sănătos, chiar și luând în calcul alți factori precum vârsta, genul, statutul socio-economic și condițiile cronice, însă, acest lucru nu este valabil și în Japonia.
Faptul că emoțiile pozitive sunt privite și valorizare diferit în funcție de zona culturală i-a determinat pe Yoo și colegii săi să se întrebe dacă efectele pozitive observate în tandem cu emoțiile pozitive ar putea fi specifice populației de vest ale Pământului.
În cultura americană experimentarea emoțiilor pozitive poate fi privită ca fiind un scop dezirabil al trăirii, fiind încurajat la nivel social. Însă, populația asiatică privește emoțiile pozitive ca având o parte întunecată care poate atrage cu sine atenția inutilă a celor din jur, chiar provocând distragere de la lucrurile cu adevărat importante.
Cercetătorii au realizat un design cross-cultural comparativ, examinând date din două mari studii reprezentative realizate pe adulți: vârsta de mijloc în SUA și vârsta de mijloc în Japonia, ambele fiind realizate de Institutul Național de Geriatrie. Datele obținute au rezultat în urma măsurării frecvenței cu care au simțit participanții un număr de 10 emoții pozitive diferite în ultimele 30 de zile și profilul lipidelor din sânge, acesta din urmă arătând date obiective cu privire la starea de sănătate cardiovasculară a participanților.
Yoo explică faptul că datorită prevalenței globale ale bolilor cardiovasculare, lipidele din sânge sunt considerate indici importanți ale stării biologice atât în zona de Vest, cât și în cea de Est.
Așa cum se așteptau, cercetătorii au descoperit că experimentarea emoțiilor pozitive este asociată cu un profil al lipidelor sănătod pentru participanții americani, iar pentru cei japonezi nu există diferențe semnificative.
Demonstrând această variațiune la nivel cultural în ceea ce privește starea de bine emoțională și cea fizică, studiul acesta are relevanță majoritară în promovarea stării de bine în comunități, dar și în mediul profesional.
Așadar, experimentarea emoțiilor pozitive se manifestă odată cu o serie de concepte și valori care iau naștere și se perpetuează în cultura din care facem parte. Astfel, ne putem bucura de starea de bine în măsura în care ne permitem să o facem, eliberându-ne de concepțiile culturale care ar putea să aducă în mod inconștient o serie de stări negative, în mod paradoxal.
Autor: Violeta Gudană
Sursă: www.psychologicalscience.com
Recommended Posts

Ce ne spun neuroștiințele despre iubire?
02 iul. 2018 - Blog
