Abuzul sever din copilărie ar putea afecta straturile de mielină ale creierului

Abuzul sever din copilărie ar putea afecta straturile de mielină ale creierului

Victimele abuzurilor severe din copilărie sunt statistic mai vulnerabile la condițiile psihiatrice legate de stres de-a lungul vieții lor. Acest subiect al sănătății mentale în rândul copiilor ar putea fi asociat cu schimbări moleculare și celulare la nivelul structurii creierului.
Cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada au descoperit faptul că abuzul sever din copilărie declanșează o reacție în lanț care duce la degradarea structurii creierului și funcționarea cortexului anterior cingulat (ACC), această zonă fiind asociată cu autoreglarea emoțională. În luna mai, 2018, un neuropsiholog din China a dezvăluit faptul că ACC joacă un rol crucial în mecanismul cerebral al mulțumirii și un rol intermediar în transformarea mulțumirii în altruism.
În ultima cercetare a Universității McGill, cercetătorii au folosit tehnici avansate cu ajutorul microscopului pentru a măsura densitatea straturilor de mielină de pe neuronii ACC. Comparând creierele participanților cu depresie severă și gânduri suicidale (atât cu istoric de abuz în copilărie, cât și fără) cu creierele participanților cu control sănătos, aceștia au observat diferențe semnfiicative la nivelul straturilor de mielină din ACC.
De asemenea, participanții sănătoși, care nu fuseseră abuzați în copilărie, aveau straturi de mielină mult mai dense, la nivelul ACC. Densitatea ridicată a straturilor de mielină optimizează abilitatea materiei albe de a realiza comunicare între diferite regiuni ale creierului.
Aceste studii au fost conduse de către Naguib Mechawar și Gustavo Turecki în cadrul grupului McGill pentru studiul suicidului (MGSS). Rezultatele acestora demonstrează faptul că expresia genelor este puternic afectată la nivelul unei clase de celule numite oligodendrocite, în ACC. Această categorie de celule este responsabilă de producerea mielinei. Axonii acesteia transmit impulsuri nervoase în mod eficient, însă pierderea straturilor de mielină este asociată cu pierderi la nivelul eficienței transmiterii.
Aceste studii demonstrează clar faptul că abuzul sever din copilărie modifică arhitectura creierului anterior cingulat prin distrugerea formațiunilor de mielină din jurul neuronilor. Această modificare de la nivelul ACC este cheia reglării emoționale care poate duce la vulnerabilizarea indivizilor la un nivel atât de ridicat încât se poate ajunge la depresii și chiar tulburări de personalitate.

Sursa: www.psychologytoday.com
Autor: Violeta Gudana

Share

Smiley face
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Investeste in oameni!